Lärarutbildning av Webbstjärnan CC BY-NC-SA

Webbstjärnecertifierade skolor – reflektioner efter en workshop

Marie Andersson delar med sig av tankar efter att ha hållit i en workshop på Gotland. Är de numera Webbstjärnecertifierade skolor?

Några tankar efter att ha hållit utbildning i Webbstjärnans regi.

Det känns helt rätt när ens rektor vill att all personal ska delta i Webbstjärnans utbildning. Detta för att lärarna då får möjlighet att arbeta med moderna verktyg och få en insikt i vad moderna verktyg kan användas till i undervisningen. Allt för uppfylla sitt uppdrag utifrån läroplanens skrivningar. I Eskelhem skola och Västerhejde skola på Gotland har nu mer eller mindre varenda lärare utbildat sig i att webbpublicera skolarbete tillsammans med sina elever. Tyvärr var några av de anmälda lärarna sjuka och kunde inte närvara men de kan säkert komma igång med en webbplats med hjälp av sina kollegor som nu är redo att sätta sina pedagogiska tankar och idéer i rullning. Jag undrar om vi numera kan kalla oss Webbstjärnecertifierade skolor :)

Då den lokal som vanligtvis används för Webbstjärnans utbildning var uppbokad fick Eskelhem skola användas som reservplats. Jag, som utbildningsledare, var något orolig för det trådlösa nätverkets kapacitet. Skulle det orka med 14 lärare som testade, laddade upp och bäddade in? Det gick faktiskt bättre än vad jag först trodde, det var bara när lärarna skulle ladda ner bilder samtidigt som de loggades ut eller fick sitta och titta på en sida som aldrig uppdaterades.

Som vanligt var lärarna uppfyllda, lite frågande och så där lagom rödkindade efter dagens workshop. Flera av lärarna önskade att de kunde få gå en fortsättningskurs, vi kan kalla den för steg 2. Idag var alltså steg 1, grundkursen, och när lärarna har fått smälta alla intryck och nya kunskaper kring WordPress och webbpublicering skulle steg 2 kunna vara ”Webbstjärnan Drop in” där de kan få svar på sina frågor och funderingar. Vi på Gotland har faktiskt förmånen att få anordna Webbstjärnan Drop in. I veckan var första träffen och några lärare kom dit bland annat med funderingar kring Akismet, hur man bäddar in video i ett inlägg och en uppdatering kring Adminpanelen. Den 17 oktober är det dags igen och vi får se hur många av de som gått ”steg 1″ som dyker upp för att få klarhet i hur de ska använda Adminpanelen för att få en ”framsida” som berättar och visar ett intressant skolarbete någonstans på Gotland.

Slutligen ska jag ta upp något som jag redan har skrivit om förut men jag gör det igen. Vill passa på att skicka en hälsning till supporten från Gotlandslärarna (inte för att de bad mig men jag skriver och berättar i alla fall). Några av dem som redan varit i kontakt med supporten tyckte att ni alltid bemöter lärarna så att de förstår och kan spinna vidare med sina pedagogiska tankar och idéer tillsammans med eleverna och inte fastna i ett ”Jag kan inte, jag lägger av”. Så keep up the good work!

/Marie Andersson, Öpedagogen

Kommenteringen är stängd för denna artikel.