Webbstjärnor från 2012 berättar – Ekilla9D1.se

I bloggserien ”Webbstjärnor från 2012 berättar” kommer du att få möta nominerade och vinnare i förra årets omgång av Webbstjärnan. Först ut är inga mindre än Ekilla9D1.se, som vann hela två priser (Bästa bidrag och Grundskola 6-9) i Webbstjärnan 2012.

Det är påfallande enkelt att drabbas av kalla kårar när man surfar in på Ekilla9D1.se. Det oskyldiga domännamnet till trots, så är det första som möter en ett stort sidhuvud som pryds av svastikor, bombflygplan och Adolf Hitler. Letar man vidare på den suggestivt röda webbplatsen finner man snart förklaringen. Temat är andra världskriget.

Andreas Nordh läraren*, IT- och bibliotekspedagogen på Ekillaskolan, bakom projektet förklarar:

- Vi skapade en plattform där eleverna lade upp sina arbeten om andra världskriget i fyra olika ämnen: svenska, bild, historia och biologi. Eleverna skapade essäer, kortfilmer, propagandabilder och läsloggar. Slutresultatet blev riktigt bra.

Det tyckte juryn också som tilldelade den ämnesöverskridande Ekilla9D1.se en delad förstaplats i tävlingskategorin Grundskola 6-9 och utmärkelsen Bästa bidraget i Webbstjärnan 2012 med motiveringen ”för sitt gedigna innehåll och arbetet med att använda historiska källor och låta dem gå i dialog på ett nyskapande sätt”.

- Det kändes helt ofattbart. Jag trodde att bidraget var tillräckligt starkt för att vinna en stjärna, men att få först delat guld i tävlingsklass 6-9 och sedan också bli utnämnt till bästa bidrag var verkligen inget jag hade förväntat mig, säger Andreas och fortsätter:

- Både en och två omtittningar på prisutdelningen krävdes för att jag skulle ta in vad som sades på scen. Allt efter att man från scenen berättar att det första bidraget vann guld för det gedigna innehåll som presenterats på temat om andra världskriget till det att prisutdelningen tog slut har jag i princip inget minne alls av.

Under det gångna året efter vinsten har mycket hänt, och även om de tre nior som Andreas ansvarade för i förra årets Webbstjärnan har lämnat högstadiet för gymnasiestudier så har framgången lämnat bestående intryck. Inte minst på Andreas själv som efter vinsten frekvent har föreläst, medverkat på seminarier och mässor och – såklart – fortsatt bedriva skolarbete på webben.

- Årets nior har också skrivit på temat andra världskriget, och vi har skapat en Wiki: OmAndraVärldskriget.se. Vi har också fortsatt med andra bloggar i andra årskurser, bland annat åttornas demokratiprojekt OmDemokrati.se.

Prispengarna, då? De gick åt till elevernas avslutningsbal och en heldag på Gröna Lund.

- Det var riktigt roligt, särskilt eftersom jag vann en Yoshi, säger Andreas glatt.

Se vår intervju med Andreas Nordh från förra årets Internetdagarna här:

Se alla inlägg i bloggserien Webbstjärnor från 2012 berättar »

*uppdaterad 2013-04-14, Andreas Nordh arbetar som it- och bibliotekspedagog och inget annat.

Kommenteringen är stängd för denna artikel.

Bloggat om artikeln