Ystad applåderar Webbstjärnan och listar bidragen på kommunens sajt

Härförleden snubblade Webbstjärnan över detta på Ystads kommuns hemsida. Detta initiativ måste vi givetvis uppmärksamma! Ystads kommun har alltså på sin webbplats samlat alla kommunens bidrag i Webbstjärnan!

Vi var genast tvungna att fråga Anki Demred Klinga, IKT-pedagog i Ystad samt flitig workshopledare för Webbstjärnan, om Ystads skolbloggar och hon kunde bland annat berätta att Webbstjärnan mottagit en spontanapplåd i kommunfullmäktige.

Hej, Anki! Hur kommer det sig att Ystads kommun uppmärksammar er på det här viset?

Sidan som samlar Ystads webbstjärnebidrag lades upp redan förra året, då vi hade sju bidrag med i tävlingen. Då var det en av våra it-pedagoger, Martin Ekholm, som stod för jobbet. Av våra sju bidrag tog sig två till final, och ett bidrag vann (ivårkikare.se som utsågs till bästa klassblogg). Jag är övertygad om att det är en av orsakerna till att fler pedagoger vågat sig på att blogga tillsammans med sina klasser i år.

Varför tror du att antalet bloggar i Ystad har vuxit så explosionsartat (från 7 till 32!) bara under det senaste året?

I juni deltog alla de flesta pedagoger i grundskolan i Ystad på en it-inspirationsföreläsning. Då var vi flera som berättade om våra bloggar och om Webbstjärnan. Det, och att jag har fått lov att hålla i kurser i Webbstjärnans regi här på plats i Ystad, har bidragit till ökningen. Det har varit guld värt att få hålla kurser här i Ystad, inte bara den vanliga grundkursen utan också två drop-in-workshops. Drop-in-workshopparna har gett mycket för pedagogerna mellan skolorna. Ofta har man brottats med samma problem, som man har diskuterat på träffarna. Eller så har man inspirerat varandra och tipsat om bra tillägg och teman.

Vad händer på bloggarna?

Innehållet på bloggarna varierat stort! De handlar om allt från praktisk matte, nybörjarengelska, den industriella revolutionen till läsning, nyheter och hur man ska hantera upphovsrättsskyddat material.

Det är fortfarande Ystads it-pedagoger som ligger bakom sidan, även om det är Ystads kommun som ansvarar för den. Nu i år jobbar jag deltid som it-pedagog, och eftersom Webbstjärnan ligger mig extra varmt om hjärtat är det jag som uppdaterat sidan med årets tävlingsbidrag. Jag är övertygad om att fler bidrag kommer att trilla in på sidan, redan nu finns det fler bidrag från Ystad anmälda, men vi har valt att bara publicera bidrag som hittills varit aktiva. Vi har också valt att inte publicera bidrag från friskolor på vår sida.

Hur är responsen från Ystads kommun?

Responsen från Ystads kommun har varit bra. Ystads webbstjärnebidrag var en av fem punkter som vi visade upp lite extra på skolmässan SETT i våras, och vi har också fått prata och berätta om Webbstjärnan på ett kommunfullmäktigemöte. Webbstjärnan möttes av en spontanapplåd!

Kommenteringen är stängd för denna artikel.