Skapa inlägg

Text, kategorier, taggar & bild


Denna film nedan är ett utdrag ur filmen när Kristina Alexanderson berättar om klassblogg-mallen. Kristina Alexanderson berättar om hur du skriver ett inlägg, kategoriserar dessa och tar bort kategorier ur menyn.

Är du med i Webbstjärnan och osäker på hur du ska göra? Gör som många andra! Gå kursen Komigång med Webbstjärnan! Den är kostnadsfri och en av våra fria webbkurser.
 
 
 
Skapa ett inlägg

 • 1. Gå in på ”Inlägg” > ”Skapa nytt” i vänstra sidomenyn för att skriva ett nytt inlägg. Först anger du en rubrik på ditt inlägg och därefter kan du börja skriva ditt inlägg i boxen nedanför. Antingen kan du välja att skriva inlägget i HTML-läge eller välja ”Visuell” för att enkelt kunna justera text, länkar med mera.

Infoga en bild

 • 2. Om du vill infoga en bild i inlägget klickar du på den första rektangulära ikonen vid ”Ladda upp/Infoga”
 • 3. När du laddar upp en bild kan du välja mellan tre alternativ:
  - ”Från dator” (ladda upp en bild från din dator)
  - ”Från adressen” (infoga en bildlänk, t ex https://www.webbstjarnan.se/wordpress/wp-content/uploads/logo_symbol_6.png)
  - ”Mediabiblioteket” (samlar alla bilder som du har laddat upp vilket man också kan se under ”Media” > ”Bibliotek” i sidomenyn).

Vi rekommenderar att du alltid laddar upp en bild ”Från dator” eller bifogar en bild från ”Mediabiblioteket” som du redan har laddat upp. Om du laddar upp en bild via ”Från adressen” kan det hända att bilden försvinner (personen som har laddat upp bilden kan ju radera den). Om du väljer att låna en bild är det viktigt att du följer upphovsrätten för bilden.

 • 4. Välj alternativet ”Från dator” och klicka på knappen ”Välj filer” för att ladda upp din bild. Därefter kommer du se din bild med diverse inställningar (Titel, Alternativ text, Rubrik, Beskrivning, Länkadress, Justering och Storlek). Efter att du har fyllt i eventuella fält och valt bildens storlek klickar du på ”Infoga i innehåll”.

Nu kommer du tillbaka till ditt inlägg och din bild finns infogad.

Strukturera ditt inlägg

 • 5. Anledningen till varför du ska använda kategorier och taggar är för att kunna strukturera din webbplats. Besökaren kan då välja om han eller hon till exempel vill se alla bilder i bloggen (genom att klicka på en kategori eller tagg som heter ”Bilder”).

  Det fiffiga med WordPress är att man kan lägga till flera kategorier i samma inlägg (samma sak gäller taggar). Om du till exempel driver en klassblogg och skriver ett inlägg om läxor med bifogad bild kan man använda kategorierna ”Bilder” och ”Läxor”. Taggarna kan beskriva vad det är för sorts läxor (se exempel på bilden till höger – matte & bilder).

  Du kan använda kategorier och taggar när du skriver ett inlägg, men inte när du skapar och skriver sidor. Tack vare kategorier och taggar kan du hålla din blogg strukturerad och besökaren har lätt att hitta på er webbplats.

  Du kan skapa nya kategorier och taggar direkt i ett inlägg. Skriv in din kategori genom att klicka på "Lägg till ny kategori" eller skriv in taggar (separerade med kommatecken) och klicka sedan på ”Lägg till”-knappen.

  Du kan även hantera kategorier och taggar under ”Inlägg” > ”Kategorier” och ”Inlägg” > ”Taggar” i sidomenyn till vänster:

Publicera ditt inlägg

 • 6. När du ska publicera ditt inlägg kan du välja olika alternativ längst upp i högra sidomenyn:
  - Status: Statusen uppdateras automatiskt. När du skriver ett inlägg kommer WordPress
  spara ditt utkast. När du publicerar inlägget kommer statusen visa ”Publicerat”.
  - Synlighet: Under ”Synlighet” har du olika alternativ: Publikt (alla ser inlägget), Publikt (bockar du i Klistra det här inlägget till förstasidan, kommer inlägget att ligga först/högst upp bland blogginläggen hela tiden), Lösenordsskyddat (de som har det angivna lösenordet kan se inlägget) och Privat (privat).
  - Publicera: Här kan du välja om du vill publicera ditt blogginlägg omedelbart eller vid ett visst klockslag. Om du ändrar datum och tid så kommer knappen ”Publicera” ändras till ”Tidsinställ” (så snart du klickar på knappen ”OK” under tidsangivelsen).
  När du har valt hur och när du vill publicera ditt inlägg klickar du på knappen ”Publicera”.