Webbhotell, URL, domännamn och verktyg

  1. Vad är ett webbhotell?
  2. Vad är en domän?
  3. Vad är ett publiceringsverktyg?
  4. WordPress.com
  5. Vad är en url?

Hela kursen som PDF (2 Mb)

Vad är ett publiceringsverktyg?

 

På Internet finns många verktyg som hjälper dig att bygga hemsidor. Här förklarar vi hur det fungerar och vilka möjligheter som finns.

Du kan jämföra ett publiceringsverktyg med de olika programmen i Microsofts Office-paket. Precis som att Excel, Word och Powerpoint hjälper dig att skapa, strukturera och visa information hjälper publiceringsverktygen dig att visa informationen på nätet.

Beroende på vilken typ av information du vill visa och hur du vill visa den passar vissa publiceringsverktyg bättre än andra. På samma sätt som att Excel lämpar sig bättre för siffror och Word är bättre för ord.

Publiceringsverktyg som är gratis

Väljer du ett publiceringsverktyg som är gratis får du en subdomän. Din url kommer alltså att avslutas med verktygets namn. Exempelvis blogspot.com, blogg.se eller wordpress.com (gratisversionen av den WordPressinstallation ni får i Webbstjärnan).

Förutom bloggverktygen finns tjänster som erbjuder mer statiska webbplatser, vilket passar dig som exempelvis vill ha stor sajt till ditt företag.

Även om du väljer att använda ett gratisverktyg kan du självklart skaffa en egen domän, till exempel en .se-domän, som du kopplar till din sajt. Du köper din domän genom ett webbhotell.

Genom att välja att tävla med ett gratisverktyg i Webbstjärnan kan du behålla din hemsida även efter tävlingens slut utan att behöva betala för den. Tänk dock på att gratisverktygen inte tillåter registrering av barn under 13 år eftersom de inte får ingå avtal.

På Internet finns många verktyg som hjälper dig att bygga hemsidor. Du som testat olika bloggportaler eller redigerat på olika hemsidor har säkert märkt att funktionerna och utseendet skiljer sig.

Du kan jämföra ett publiceringsverktyg med de olika programmen i Microsofts Office-paket. Precis som att Excel, Word och Powerpoint hjälper dig att skapa, strukturera och visa information hjälper publiceringsverktygen dig att visa informationen på nätet. Och beroende på vilken typ av information du vill visa och hur du vill visa den passar vissa publiceringsverktyg bättre än andra. På samma sätt som att Excel lämpar sig bättre för siffror och Word är bättre för ord.

Den gemensamma nämnaren för gratisverktygen är att den hemsida du skapar blir en subdomän. Din url kommer alltså att avslutas med verktygets namn. Exempelvis blogspot.com, blogg.se och wordpress.com (gratisversionen av den wordpressinstallation ni får i Webbstjärnan). Förutom dessa bloggverktyg finns även tjänster som erbjuder mer statiska hemsidor, passande för dig som vill ha en webbplats för exempelvis ditt företag.

Det finns redigeringsverktyg där du gör ändringar direkt på hemsidan och på en gång ser hur ändringarna förändrar webbsidan. Dessa verktyg kallas WYSIWYG – What you see is what you get. Exempel på sådana verktyg är Wix och Webs.

Den andra varianten av redigeringsverktyg som är kostnadsfria är uppbyggda så att du loggar in i ett gränssnitt där du skapar och uppdaterar text, bild och funktioner, ungefär som i Word för att sedan spara dina ändringar och se resultatet på framsidan igen.

Även om du väljer att använda ett gratisverktyg kan du självklart skaffa en egen domän, till exempel en .se-domän, som du kopplar till din sajt. Det kostar 99 kr per år och du kan köpa den via IIS eller genom ett webbhotell.

Genom att välja att tävla med ett gratisverktyg i Webbstjärnan kan du behålla din hemsida även efter tävlingens slut utan att behöva betala för den. Tänk dock på att gratisverktygen inte tillåter registrering av barn under 13 år eftersom de inte får ingå avtal. För sådana fall kan det vara en fördel att använda Webbstjärnans erbjudande om gratis domännamn och webbhotell eftersom det då är läraren som ingår avtalet och som därmed har det yttersta ansvaret och översikten över materialet som publiceras.