WordPress.com

WordPress finns i två versioner, den ena fungerar som ett program som ditt webbhotell hjälper dig att installera. Den andra versionen är gratis och ligger på en subdomän på wordpress.com.

Du kan skapa blogginlägg, statiska sidor och välja bland ett antal widgets och teman i båda versionerna av WordPress. Betalversionen som du får via ditt webbhotell har dock fler funktioner och enklare gränssnitt för installation av nya funktioner. Båda versionerna är reklamfria. Läs mer om skillnaderna på sidan 67 i WordPressguiden.

Gratisversionen - WordPress.com

Du kan själv bestämma över utseendet på din WordPress genom att välja bland ett antal teman, eller redigera i CSS-mallen om du kan det.

Det går utmärkt att skapa flera bloggar på WordPress.com och du kan använda samma inloggningskonto för alla bloggar. Det går även att vara flera användare på samma blogg, och alla användare har då personliga inloggningskonton. Du som är lärare kan tilldela eleverna olika behörigheter, till exempel om du vill att de ska kunna skriva inlägg men inte publicera dem, eller skriva och publicera inlägg men inte ändra i webbplatsens utseende. Läs mer om de olika behörigheterna för användare i WordPress på sidan 25 i WordPressguiden.

Skapa din WordPressajt

Att komma igång med bloggandet på wordpress.com är enkelt och är du osäker finns korta instruktionsfilmer och steg-för-steg-guider att följa på www.wordpress.com, där du också skaffar ditt WordPresskonto.

Hjälpen på www.wordpress.com är på engelska men det finns ett forum där du kan få hjälp på svenska http://sv.wordpress.org. Hjälpen på svenska gäller framförallt versionen av WordPress som ditt webbhotell installerar.

För att göra din blogg mer personlig och anpassa den efter dina behov kan du lägga till widgets. En widget är en funktion som syns i sidomenyn och gör att din besökare enkelt kan hitta till de senaste kommentarerna, inläggen och mycket annat. Läs mer om widgets på sidan 37 i WordPressguiden.

WordPress har ett välutvecklat supportsystem och är måna om att din blogg ska bli fantastisk, därför finns det en hel del material att ta del av i WordPress community. Det finns både rent teknisk information, om hur du installerar en widget eller lägger till en bild i ditt blogginlägg – och inspirerande material om hur du kommer på vilka ämnen du ska skriva om. Informationen som gäller wordpress.com är på engelska.

Lär dig mer: