Välj typ av sajt

Innan du börjar arbeta med din webbplats är det bra att fundera på hur du vill att den ska se ut, vilka funktioner ska finnas och hur ska besökaren ta del av informationen.

Här följer beskrivningar av några olika typer av webbplatser:

Företagswebb eller statisk webbplats

En statisk webbplats är uppbyggd i samma stil som Webbstjärnans sajt. Det finns många statiska sidor i olika nivåer och ibland finns det en blogg men den är inte central på sajten. Startsidan består ofta av puffar som länkar besökaren vidare till andra delar av webbplatsen. En webbplats används ofta av företag och organisationer som vill informera om sin verksamhet.

Blogg

Bloggar kan se ut på många olika sätt, men alla bloggar består av inlägg som publiceras i en lista där det senast skrivna inlägget hamnar överst på sidan. Tonen i texterna är ofta personlig och vanligtvis finns det många bilder i ett bloggflöde. Dessutom finns möjlighet för läsarna att kommentera inläggen.

Wiki

I en wiki redigerar du innehållet direkt på sajten, det finns alltså inget administrationsgränssnitt. Wikipedia är den absolut mest kända wikin och illustrerar på ett bra sätt möjligheten för i princip vem som helst (åtkomsten går att reglera) att vara med och redigera innehållet i wikin. En wiki kan ha många användare samtidigt och alla ändringar noteras vilket gör att det är enkelt att gå tillbaka och se gamla versioner av en sida, du kan dessutom se vem som gjort vilka ändringar.

Forum

I ett forum skapar användarna tillsammans innehållet. Beroende på vilken inriktning forumet har (det kan vara exempelvis mode, teknik eller cykling) diskuterar användarna olika frågor. Behöver du hjälp med WordPress kan du använda dig av deras supportforum och antingen läsa diskussioner om befintliga frågor eller ställa en helt ny fråga. Vill du skapa ett forum kan du exempelvis använda dig av plugins i WordPress.

Webbshop

En webbshop är en butik på nätet. I WordPress kan du skapa en webbshopsfunktion genom att installera ett plugin, exempelvis WooCommerce eller  E-Commerce. En webbshop består oftast av kategorier med varor. I samband med varje vara får du information om produkten och vill du köpa varan lägger du den i  en virtuell kundvagn som sedan sammanställs till din beställning.