Nominerad 2015: krow.se

En av de nominerade i tävlingsklassen Teknik är webbplatsen krow.se där två gymnasieelever som är intresserade av programmering har skapat en webbtjänst som ska underlätta för alla som söker jobb.

Vilka är ni?

– Vi är två stycken gymnasieelever som läser teknikprogrammet (andra året) vid NTI-Gymnasiet i Umeå. Under året har vi arbetet med ett par olika projekt inom områdena webb och datorteknik. Förutom krow.se har vi även arbetat med ett större projekt som gick ut på att spåra trafik i realtid. I projektet krow.se frågade vi oss hur vi skulle kunna underlätta jobbsökande genom att samla annonser från sidor och göra dessa sökbara på ett enkelt vis. Projektet drevs som ett projekt inom kursen Webbutveckling 1 och från idé till färdig prototyp tog det ungefär tre veckor. Vi båda lärde oss programmera väldigt tidigt. Erik vid 8-års ålder och Leo i början av 7-an. Vi har för de mesta hållit oss till lågnivåspråk såsom C/C++ och Go, fast på senare tid har webbutveckling (Javascript, HTML, CSS) tagit upp allt mer av vårt intresse.

Hur har det varit att skapa en webbplats?

– Det har varit väldigt lärorikt och minst sagt väldigt utmanande. Det hände väldigt ofta att vi stötte på problem, men som tur är så har man Google till sin hjälp och man är inom kort tillbaka på banan igen! Väldigt mycket trial and error så att säga, men det är nästan en del av det roliga. Väldigt kortfattat så skulle vi säga att det varit en väldigt rolig upplevelse!

Vad har ni lärt er av att arbeta med er webbplats?

– Under utvecklingens gång så har vi fått lov att använda oss av väldigt många nya och användbara programmeringsspråk och verktyg, såsom AngularJS för själva hemsidan. Vi var såklart även tvungna att skriva en bakomliggande server i programmeringsspråket Python som hanterar alla platsannonser och som regelbundet hämtar ny information från bland annat Blocket Jobb och Arbetsförmedlingen.

Vilken sajt anser ni vara er största konkurrent?

– Vi skulle nog säga att varenda sajt har ett bra och unikt syfte och alla är utmärkta konkurrenter, men Är Det Öppet? står verkligen ut då även de har skapat en sökmotor med liknande design som löser ett vardagligt problem. Det som gör dem extra speciella är det faktum att de har en sponsor och ett riktigt organiserat team med support.

Vad tror ni om era chanser att vinna?

– Vi är väldigt nöjda med att ha tagit oss vidare, speciellt med tanke på att vi jobbat med detta projekt under en så begränsad tid. Nu får vi bara hålla tummarna för att det ska räcka hela vägen fram!

Kommenteringen är stängd för denna artikel.