Om Webbstjärnan

Under tio år har vi på Internetstiftelsen drivit Sveriges största webbtävling för skolan och verkligen varit med och gjort skillnad i lärare arbete med att undervisa i digital kompetens. I mångt och mycket har formatet för tävlingen sett likadant ut från år till år. I och med att digital kompetens nu skrivs in i läroplanen för grundskolan kommer vi sätta oss ner för att ta fram en nytt koncept för en skoltävling med ännu tydligare fokus på digital skapande och digital kompetens. Detta för att vi fortsatt ska vara så relevanta och användbara för lärare som det bara går.

Vi tror att medvetna användare av webben lär sig ta ansvar för sina aktiviteter online, och vi vet att du som pedagog har en viktig roll att fylla för att elever ska bli mer förberedda för vår samtid. Genom Webbstjärnan gör vi skillnad, för dig och dina elever på internet och i framtiden. Vill du hänga med under omgörningen av Webbstjärnan och få information om vår nya skoltävling? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för skolan.

Bakgrund

Webbstjärnan startades år 2008 och är en del av IIS satsningar för att utveckla internetanvändandet i den svenska skolan. Sedan tävlingen uppkom har den växt enormt och i 2018 års omgång anmälde sig närmare 60 000 barn och ungdomar från hela Sverige. I korthet har Webbstjärnan gått ut på att ge elever och lärare en möjlighet att lära sig mer om webb, internet och webbpublicering. Tävlingen har handlat om att publicera ett skolarbete på internet och att närma sig rollen som producent och aktiv användare snarare är den mer bekanta rollen som konsument.

På tio år har nära 400 000 elever deltagit i Webbstjärnan och tillsammans skapat mer än 20 000 webbplatser. Efter tio år är det dags att gå vidare och vi startar nu arbetet med att skapa en ny tävling som är ännu bättre anpassad till de utmaningar våra skolor och lärare står inför i dag.

Internetstiftelsen i Sverige, IIS

Bakom Webbstjärnan står Internetstiftelsen i Sverige, IIS, och Webbstjärnan är en del av IIS satsningar för att utveckla internetanvändningen i skolan. IIS främsta uppdrag är att administrera och sköta den tekniska driften av .se- och .nu-domänerna i Sverige, men också att arbeta för en positiv utveckling av internet i Sverige. Läs mer om IIS här.

För dig som lärare

Är du en lärare som arbetar med att stärka dina elevers digitala kompetens? Tycker du att det är svårt att veta var du ska börja, eller var du ska hitta lektionsmaterial? Kolla då in IIS nya satsning för skolan, Digitala lektioner. Det är en öppen digital lärresurs, vilket innebär att du får använda den fritt hur du vill, direkt i klassrummet, eller bearbeta innehållet för att göra om det till ditt.

På Digitala lektioner kommer du att hitta lektioner som täcker alla skrivningar kring digital kompetens i förhållande till läroplansförändringarna som träder i kraft 1 juli 2018. Vi arbetar just nu med att bygga upp materialet. Vill du veta när det kommer nyheter eller nytt material registrera dig för Digitala lektioners nyhetsbrev. Vill du hjälpa oss att skapa lektioner, eller bidra med innehåll, tveka inte att höra av dig till info@digitalalektioner.se.

Kommentarer

Din kommenterar på webbstjarnan.se godkänns om den är relevant samt om din kommentar innehåller allmän och god samtalston. Kommentarer innehållande näthat, hot, trakasserier polisanmäls. Om du får en sådan kommentar uppmanar vi att den polisanmäls. Läs mer om näthat hos polisen.

Integritetspolicy för webbstjärnan.se

IIS har tagit fram en policy för hur din personliga information behandlas och skyddas.

Om upphovsrätten på webbstjärnan.se

Materialet på denna webbplats är licenserat under Creative Commons-licensen CC (BY SA). Det betyder att du kan använda webbplatsens innehåll i andra sammanhang så länge du uppger upphovsmannen (by Webbstjärnan) och licensen (BY SA).

Du kan även göra ändringar i innehållet förutsatt att du licenserar det nya materialet på samma sätt som det gamla (Share alike).

Observera att det finns bilder på webbplatsen som inte har licensen CC BY SA. I dessa fall gäller självfallet bildernas ursprungliga licens alternativt upphovsrätten om bilderna inte är licenserade under Creative Commons. Det kan även förekomma bilder från andra upphovsmän licenserade under Creative Commons eller lånade med godkännande från upphovsman.

Vid bearbetning ska IIS logotyper och IIS grafiska element avlägsnas från den bearbetade versionen. De skyddas enligt lag och omfattas inte av Creative Commons-licensen enligt ovan.

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-DelaLika 3.0 Unported Licens.