Om Webbstjärnan

I arbetet med Webbstjärnan vill Internetstiftelsen i Sverige, IIS, göra skillnad för skolan, för lärare och elever, för vi vet att skolan gör skillnad för dina elever varje dag. Genom Webbstjärnan vill IIS vara ett stöd för skolans arbete. Vi vill att du som pedagog ska kunna känna dig trygg och säker i användningen av internet som ett verktyg för att publicera och skapa skolarbeten, eller för att skapa en egen webbplats.

Vi tror att medvetna användare av webben lär sig ta ansvar för sina aktiviteter online, och vi vet att du som pedagog har en viktig roll att fylla för att elever ska bli mer förberedda för vår samtid. Genom Webbstjärnan gör vi skillnad, för dig och dina elever på internet och i framtiden.

Webbstjärnan är en satsning som IIS står bakom och du vet väl att den är gratis för dig som skapar skolarbete tillsammans med elever på webben. I vår film kan du ta del av hela vårt erbjudande, och det är inte bara för dig utan även för dina kollegor och elever, så ta chansen och delta idag.

Webbstjärnan ger dig som skapar en sajt hos oss:

  • Valfri ledig .se-adress (deltagare kan även använda andra webbadresser, läs mer under Vanliga frågor)
  • En webbplats i WordPress
  • Support från IIS
  • Utbildningsmaterial, genom webbkurser, filmer, guider och workshops

Bakgrund

Webbstjärnan startades år 2008 och är en del av IIS satsningar för att utveckla internetanvändandet i den svenska skolan. Sedan tävlingen uppkom har den växt varje år och i 2017 års omgång anmälde sig fler än 65 000 barn och ungdomar från hela Sverige.

I korthet går Webbstjärnan ut på att ge elever och lärare en möjlighet att lära sig mer om webb, internet och webbpublicering. Det är en tävling som handlar om att publicera ett skolarbete på internet. Arbetet måste ha en pedagogisk koppling, och det blir även lättare för dig som lärare att integrera Webbstjärnan i undervisningen. Webbstjärnan handlar om att närma sig rollen som producent och aktiv användare på internet, snarare är den mer bekanta rollen som konsument, genom att lära sig grunderna i webbpublicering.

IIS

Bakom Webbstjärnan står Internetstiftelsen i Sverige, IIS, och Webbstjärnan är en del av IIS satsningar för att utveckla internetanvändningen i skolan. IIS främsta uppdrag är att administrera och sköta den tekniska driften av .se- och .nu-domänerna i Sverige, men också att arbeta för en positiv utveckling av internet i Sverige. Läs mer om IIS här.

För dig som lärare

Är du en lärare som arbetar med att stärka dina elevers digitala kompetens? Tycker du att det är svårt att veta var du ska börja, eller var du ska hitta lektionsmaterial? Kolla då in IIS nya satsning för skolan, IIS Digitala lektioner. Det är en öppen digital lärresurs, vilket innebär att du får använda den fritt hur du vill, direkt i klassrummet, eller bearbeta innehållet för att göra om det till ditt. På Digitala lektioner kommer du att hitta lektioner som täcker alla skrivningar kring digital kompetens i förhållande till läroplansförändringarna som träder i kraft 1 juli 2018. Vi arbetar just nu med att bygga upp materialet. Vill du veta när det kommer nyheter eller nytt material registrera dig för Digitala lektioners nyhetsbrev. Vill du hjälpa oss att skapa lektioner, eller bidra med innehåll, tveka inte att höra av dig till info@digitalalektioner.se.

Webbstjärnan har även producerat en mängd guider att ta del av på vår webb om hur man kommer igång med sin webbsida och lär sig mer om webbpubliceringsverktyget WordPress. På vår kursportal kan man ta del av våra kostnadsfria webbkurser och få ett intyg när man klarat kursen. Webbstjärnan har även support via telefon och mejl under tävlingen gång för att besvara frågor om WordPress.

Kommentarer

Din kommenterar på webbstjarnan.se godkänns om den är relevant samt om din kommentar innehåller allmän och god samtalston. Kommentarer innehållande näthat, hot, trakasserier polisanmäls. Om du får en sådan kommentar uppmanar vi att den polisanmäls. Läs mer om näthat hos polisen.

Om upphovsrätten på webbstjärnan.se

Materialet på denna webbplats är licenserat under Creative Commons-licensen CC (BY SA). Det betyder att du kan använda webbplatsens innehåll i andra sammanhang så länge du uppger upphovsmannen (by Webbstjärnan) och licensen (BY SA).

Du kan även göra ändringar i innehållet förutsatt att du licenserar det nya materialet på samma sätt som det gamla (Share alike).

Observera att det finns bilder på webbplatsen som inte har licensen CC BY SA. I dessa fall gäller självfallet bildernas ursprungliga licens alternativt upphovsrätten om bilderna inte är licenserade under Creative Commons. Det kan även förekomma bilder från andra upphovsmän licenserade under Creative Commons eller lånade med godkännande från upphovsman.

Vid bearbetning ska IIS logotyper och IIS grafiska element avlägsnas från den bearbetade versionen. De skyddas enligt lag och omfattas inte av Creative Commons-licensen enligt ovan.

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-DelaLika 3.0 Unported Licens.