Tävlingen

Vad är Webbstjärnan?

Webbstjärnan är en möjlighet för lärare och elever som finns i den svenska skolan att lära sig mer om internet och utveckla sin digitala kompetens. Webbstjärnan är en del av IIS satsningar för att utveckla internetanvändningen i skolan.

imac-former_webb-1000

I Webbstjärnan skapar elever och lärare webbplatser med anknytning till skolarbetet. Vi ger de som skapar en sajt i Webbstjärnan en valfri .se-adress och en egen webbplats så att lärare tillsammans med sina elever kan arbeta med internet och webbpublicering. Det är en möjlighet för de som arbetar i skolan att få arbeta med internet på skolans och elevernas villkor. Genom att uppfylla våra krav: att ha en OM-sida och vår logga på din webbplats startsida, får du och dina elever Webbstjärnans omtyckta diplom. Ni kan också välja att delta i vår tävling och tävla med er webbplats om 20 000 kronor.

Alla elever som går i grundskolan eller på gymnasiet inom svensk skola kan delta och din lärare kan skapa webbplats och anmäla den till tävlingen. Se viktiga datum.

Webbstjärnan ger dig som skapar en sajt hos oss:

  • Valfri ledig .se-adress (deltagare kan även använda andra webbadresser, läs mer under Vanliga frågor)
  • En webbplats i WordPress
  • Support från IIS
  • Utbildningsmaterial, genom webbkurser, filmer, guider och workshops

Gör en webbplats av skolarbetet

Alla elever som går i svenska grund- och gymnasieskolan får delta i Webbstjärnan, målet är att genom Webbstjärnan göra en webbplats av skolarbetet. I tävlingen vinner de webbplatser som har ett innehåll som kopplas till skolarbetet och där eleverna är tydligt involverade i arbetet att skapa och publicera skolarbete på webben.

Webbplatserna kan handla om valfria ämnen och kurser inom skolan. Vanligt är att man i grundskolan har klassbloggar eller läsbloggar. I vissa ämnen använder pedagoger en blogg för att redovisa ett temaarbete eller en fördjupning. En webbplats kan till exempel presentera ett temaarbete om miljöfrågor, marknadsföra ett UF-företag, eller vara en blogg om läsandet av en bok. Det bara fantasin som sätter gränserna.

Varför ska du delta i Webbstjärnan?

  • Du och dina elever lär sig att skapa innehåll för nätet.
  • Du och dina elever får en större mottagargrupp till sitt skolarbete.
  • Du och dina elever får praktiska kunskaper och erfarenheter av internet som källa och kanal.
  • Du och dina elever får möjligheter att lära sig mer om källkritik, upphovsrätt och att skriva för en mottagare.
  • De ger dina elever en autentisk möjlighet att utveckla sin digitala kompetens.