Vinnare 2014

Den festliga prisutdelningen är precis avslutad. Här är listan med alla vinnare i respektive tävlingsklass i Webbstjärnan 2014.

Bästa bidrag

 • Demokreativ från Katedralskolan i Skara utses till Bästa bidrag i Webbstjärnan 2014 med följande motivering: med sin tydliga koppling mellan demokrati och kreativitet är denna klassblogg juryns favorit. Engagerade dans- och teaterelever bjuder sin publik på nyskapande pedagogik, och visar samtidigt upp en stor portion experimentlusta genom sitt skapande. Med berättelser som berör och en inspirerande bakomliggande tanke har vi här en solklar vinnare av årets tävling.

Grundskola 1-3

 • 1. Busiga barnen från Sandeplanskolan i Höllviken kammar hem guldet med följande motivering: en händelserik webbplats som är underhållande. Varje vecka utses två bloggreportrar och i sann demokratisk anda skapar det arbetssättet en innehållsrik upplevelse online.
 • 2. Sallys Äventyr från Engelbrektskolan i Borås kammar hem silvret med följande motivering: en webbplats som är välskött och rik på källhänvisningar samt inspiration. Här syns många aspekter av lärandet, och både skaparna och deras glädje lyser igenom i inlägg och kommentarer.
 • 3. 1 skepp kommer lastat från Påskbergsskolan i Varberg kammar hem bronset med följande motivering: de bjuder på skolvardagen genom en webbplats som bygger på ett roligt språkbruk i kombination med spelifiering vars resultat blivit en samlingsplats på webben som föder nyfikenhet.

Grundskola 4-6

 • 1. Tidningen Stjärnan från Jonsereds skola i Jonsered kammar hem guldet med följande motivering: en webbplats som lyckats kondensera, redigera, paketera. De fångar läsårets många teman och projekt genom en mängd roliga in- och utgångar. En synnerligen trevlig journalistisk approach där video, text och bild samspelar på ett förträffligt sätt.
 • 2. Klasskamraterna från Furulundsskolan i Halmstad kammar hem silvret med följande motivering: en webbplats som har det ädla syftet att bygga en gemenskap inom klassen, samtidigt som den fungerar som en arena för att utbyta tankar och idéer med andra skolor runtom i landet.
 • 3. House of Alvik från Alviksskolan i Luleå kammar hem bronset med följande motivering: en webbplats som bygger på en förträfflig idé, som är inspirerande och lekfullt utförd. Här bjuds besökaren på ett storyline-inspirerat arbete med gamification som drivkraft genom webbplatsen.

Grundskola 7-9

 • 1. Skuggor från det förflutna från Lillåns skola i Örebro kammar hem guldet med följande motivering: en webbplats som på ett elegant sätt knyter ihop generationer och synliggör sådant som tidigare varit glömt. Genom en lokal anknytning som arbetar mot en tydlig målgrupp bjuder denna webbplats in till läsning, som inte lämnar någon oberörd.
 • 1. Historiepratarna från Sjöängsskolan i Älvsjö kammar också hem guldet med följande motivering: en synnerligen välgjord webb om historiska skeenden med ett tydligt fokus. Genom att öppna upp sitt klassrum och dela med sig av sitt vetande i olika kanaler har man skapat ett levande projekt, vars röster har hörts långt utanför skolsalens väggar.
 • 3. Skoljakt från Södertörns friskola i Huddinge kammar hem bronset med följande motivering:en webbplats som gjort en lyckad djupdykning i både matematikens och programmeringens spännande värld och genom det skapat en webbplats som håller en hög nivå, inte bara tekniskt utan även till innehåll och resonemang.

Gymnasiet

 • 1. Demokreativ från Katedralskolan i Skara kammar hem guldet med följande motivering: en webbplats som lyser av elevernas vilja att skapa en tydlig koppling till innehållet på webben samtidigt som skolarbetet lyser av en stor experimentlusta och en vilja att prova olika uttrycksformer.
 • 2. Studieframgång från Östra Reals Gymnasium i Stockholm kammar hem silvret med följande motivering: en målgruppsanpassad webbplats med en imponerande kvalitet på det publicerade materialet. Hela projektet lyser av ett tydligt syfte som lyfter det hela.
 • 3. Tegazine från Täby Enskilda Gymnasium i Täby kammar hem bronset med följande motivering: en webbplats somhar ett webbunikt och relevant innehåll med god kvalitet. En anrik skoltidning som är spännande och inspirerande på en och samma gång.

Klassblogg

 • Veronies Treor från Stocksätterskolan i Hallsberg vinner med följande motivering: en välkommenterad klassblogg med extra allt!
  I synnerhet syns eleverna som använder bloggen som en naturlig samlingsplats för samtalet om skolan.

Entreprenörskap

 • Webben för alla från Södertörns friskola i Huddinge vinner med följande motivering: en webbplats som till sitt innehåll visar på hur en mängd olika skolämnen knyts samman för att marknadsföra en nyskapande produkt. Redovisningen av projektet utgör ett klockrent exempel på entreprenöriellt tänkande från ax till limpa.

Tema

 • NewCoder från Johannes Hedberggymnasiet i Helsingborg vinner med följande motivering: en webbplats som är pedagogiskt uppbyggd och levererar en visuell manual för den vetgirige, som vill lära sig koda. Är man intresserad av matematik och vill börja programmera är denna webbplats väl värd ett besök.

Teknik

 • Dagens Växjö från Smålandsgymnasiet i Växjö vinner med följande motivering: en slick och välfungerande sajt och app som identifierat ett lokalt problem och löst det. De har tagit något väldigt tekniskt och gjort det enkelt.

Lärarpris

 • Johan Andersson på ForshagaAkademin i Forshaga tilldelas årets lärarpris med följande motivering: en pedagog som tillsammans med sina elever använder webben för att utveckla deras läsande och skrivande genom att arbeta utifrån elevernas intressen. En pedagog som färgar in sin undervisning på ett naturligt sätt och använder webben för att inspirera andra att göra samma sak.

Allmänhetens röst

 • Demokreativ från Katedralskolan i Skara knep flest röster.

Kommenteringen är stängd för denna artikel.