Webbstjärnans storvinnare Demokreativ – en blogg med budskap

25 dans- och teaterelever från Katedralskolan i Skara tog hem storslam på årets prisutdelning. Deras webbplats www.demokreativ.se kammade hem guld i tävlingsklassen Gymnasiet, vann Allmänhetens röst och utsågs till Bästa bidrag i Webbstjärnan 2014. Vi tog ett snack med tjejerna direkt efter prisutdelningen på Rival i Stockholm.

Annie Gustafsson, Maja Skarbäck, Hanna Kero, Elsa Olsson och Carolina Hermansson sprudlar av glädje när vi träffar dem i foajén utanför salongen på Rival direkt efter prisutdelningen. Att det skulle gå så här bra hade de inte räknat med.

– Vi hade andats ut efter att vi fått pris i Gymnasiekategorin, säger Maja.

Därför blev de chockade när de i slutet av prisutdelningen först fick gå upp på scenen för att hämta priset för Allmänhetens röst och sedan knappt hann sätta sig igen innan det var dags att hämta priset för årets Bästa bidrag.

– Vi har inte smält detta ännu, utbrister Hanna.

Här kan ni se när tjejerna tar emot priset på scenen.

Demokreativ – en sajt där demokrati och kultur möts

På sajten Demokreativ försöker de förstå demokratins väsen genom att använda kultur och kreativitet. Klassen är engagerad i frågan om alla människors lika värde och vill med hjälp av bloggen sprida tolerans, solidaritet och hänsyn och få andra unga att förstå att demokrati är en viktig sak att bry sig om.

De arbetar med bloggen tre timmar i veckan inom ramen för kursen Historia 2b. Lektionerna har fullt fokus på bloggen. Men naturligtvis så upptar Demokreativ deras tankar även utanför skolan, till exempel när de ser ett intressant inslag på nyheterna och får uppslag till ett blogginlägg.

Roligt och lärorikt skolarbete

Tjejerna är överens om att framgångsreceptet bakom Demokreativ är att de har fått vara kreativa och göra sådant som de själva tycker är roligt. Genom att variera sig och jobba med olika sorters innehåll som film och bild vid sidan av text får de arbetet med bloggen att kännas nytt och spännande hela tiden. Läraren Ylva Pettersson, som hållit sig i bakgrunden, flikar in vikten av att alla är med i arbetet.

De belyser bloggens tema ur en mängd olika perspektiv och tycker att det allra roligaste med att blogga är att det är ett annat sätt att arbeta och uttrycka sig på.

– Vi har lärt oss mer än inom andra ämnen och samtidigt haft roligare, säger Carolina.

Vad som har varit mest utmanande har varit väldigt olika för olika personer i klassen. För vissa har det varit det tekniska och för andra själva skrivandet. Att skriva väldigt personliga inlägg om ämnen som mobbing, dyslexi, depression och ideal har också varit känslosamt och psykiskt utmanande.

Responsen utifrån har varit positiv. Många tycker att det är en rolig idé. Besökarna har även kommenterat och kommit med önskemål och på så sätt haft möjlighet att påverka innehållet i bloggen.

Kommer fira i Skara och London

Hemma i Skara har resten av klassen och lärarna följt livesändningen av prisutdelningen på storbildsskärm i danssalen. Grattis-sms:en har trillat in i en strid ström, till och med skolans rektor har skickat gratulationer. Under intervjun fortsätter det att plinga i tjejernas telefoner.

De är fortfarande omtumlade och längtar efter att åka hem till klasskamraterna i Skara för att fira och visa upp alla priser, diplom och vinstcheckar de har fått. Med sina tre priser vann de inte bara ära, sammanlagt kammade de även hem 32 000 kronor. Pengarna ska gå till en klassresa till London nästa år. Det välkomna tillskottet till reskassan innebär att de får möjlighet att se fler pjäser och sevärdheter under sin vistelse.

Demokreativ kommer att leva vidare på webben. Under höstterminen fortsätter de blogga inom ramen för en annan kurs.

Vi försöker övertala tjejerna att ställa upp på en segerdans framför kameran men de skruvar på sig eftersom endast två av dem är dansare, de andra sysslar helst med teater. Som en kompromiss avger de till slut ett löfte:

– Om vi vinner nästa år så blir det en dans!

Skribent: Linnea Ilbring

Kommenteringen är stängd för denna artikel.